Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

MΑΛΤΑ Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ

           Η μικροσκοπική χώρα στην καρδιά της Μεσογείου .




   Η μικρούλα Μάλτα ξεχωρίζει για τα μεσαιωνικά κάστρα  , τα σχεδόν ζωντανά αναγεννησιακά αγάλματα,  τους προϊστορικούς ογκόλιθους και τις ωραίες -σχεδόν ελληνικής ομορφιάς -ακτές , Το έντονο τοπικό χρώμα την κάνει να έιναι ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Μεσογείου που προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες .

Σε αυτήν τη μικροσκοπική χώρα που δεν την πιάνει το μάτι στον χάρτη , της οποίας η γοητεία είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της ( 316 τ.χλμ. όλα κι όλα )  θα ανακαλύψεις  ένα σπάνιο σταυροδρόμι πολιτισμών . Μετράει περισσότερα από 7.000 χρόνια Ιστορίας. Σε αυτά τα νησιά αναπτύχθηκε σημαντικός προϊστορικός πολιτισμός πριν από τον ερχομό των Φοινίκων, οι οποίοι ονόμασαν το κυριότερο από αυτά Malat ( Ασφαλές Λιμάνι ). 
 Υπήρξε για αιώνες έδρα του τάγματος Ιπποτών και τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας. Ολες αυτές οι επιρροές είναι ορατές όπου κι αν κοιτάξετε – από τις μεσαιωνικές πόλεις ( με την πανέμορφη παλιά πρωτεύουσα Mdina ) μέχρι τα παλαιού τύπου Mini Cooper και τα άλλα cult αγγλικά αυτοκίνητα που θα βρείτε παντού στο νησί.
Μια χώρα σε μέγεθος πόλης. Με μυαλό Βορρά και ψυχή Νότου, παρελθόν ιπποτικό και μέλλον καθ’ όλα ευρωπαϊκό. Με μια γλώσσα-μωσαϊκό, φτιαγμένη από αραβικές, ιταλικές, αγγλικές και γαλλικές ψηφίδες.



 Παρ’ όλο που η Μάλτα διαθέτει πληθώρα ιστορικών και πολιτιστικών θησαυρών, ο ηλιόλουστος καιρός της, οι καθαρές θάλασσες της και οι ειδυλλιακές παραλίες της, αποτελούν κύριο πόλο έλξης για τους τουρίστες. Υπάρχουν οι προφανείς δημοφιλείς αμμώδεις παραλίες της, αλλά και οι τραχιές βραχώδεις ακτές της που δεν υστερούν σε ομορφιά. Το Γκόζο διαθέτει μια σειρά από μοναδικές τοποθεσίες ενώ η Γαλάζια Λίμνη στο Κομίνο προσφέρει υλικό για πολλές φωτογραφίες.




Η πρωτεύουσα Βαλέτα, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που χτίστηκε κατόπιν σχεδίου τον 16ο αιώνα και παραμένει μία από τις πιο όμορφες και αριστοκρατικές πόλεις . Αφιερώστε μερικές ώρες για να περιπλανηθείτε στα γραφικά δρομάκια της , να θαυμάσετε τα όμορφα κτίρια , να απολαύσετε την εκπληκτική θέα από τους κήπους Upper Barrakka και του ήχους των κανονιών τα μεσημέρια  και  αφήστε την να σας μεταφέρει με τα αρώματα της στην εποχή των ιπποτών  .



Ο Θεός είναι κομμάτι της ιστορίας τους , αλλά στην προσωπική τους ζωή οι Μαλτέζοι  «δεν είναι ντροπαλοί ή πουριτανοί .»
Ξεκινήστε να αναλύπτετε την καθημερινή ομορφιά της με μια επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό μαγαζί που για του λόγου το αληθές ίως και να σας θυμίσει Ελλάδα των 80's . Στον τοίχο, δίπλα στις τανάλιες και τα γαλλικά κλειδιά μπορεί κρέμονται μια εικόνα της Παναγίας και ένα αντρικό ημερολόγιο τοίχου, με τη φωτογραφία μιας ημίγυμνης γκόμενας - Δεν είναι μόνο αυτή η «οικεία» σκηνή  όμως - υπάρχει γενικά αίσθηση ότι με τους Μαλτέζους μοιάζουμε. Στη νοοτροπία, τη συμπεριφορά, την πρόσφατη ιστορία μας.  Στην προκυμαία το παζάρι στήνεται νωρίς το πρωί. Διακοσμητικά από πολύχρωμο γυαλί, ιππότες-μινιατούρες, δαχτυλίδια, ποτηράκια, καρτ ποστάλ... Γεμίζουν οι πάγκοι από μικροαντικείμενα που απεικονίζουν ή συμβολίζουν τη Μάλτα.


Από τα πιο νέα μέλη, η Μάλτα μπήκε στην Ε.Ε. πριν από μόλις οκτώ χρόνια. Το ευρωπαικό  μπλε φόντο και τα κίτρινα αστεράκια θα το δείτε παντού, από τράτες μέχρι εστιατόρια. Η Ευρώπη επιδοτεί κυριολεκτικά τα πάντα! Σε μια βόλτα στα στενά της μεσαιωνικής Vittoriossa , ανάμεσα σε παλιά σπίτια και γλάστρες με πρασινάδες ένα ζευγάρι Ολλανδών έχει πάρει επιδότηση από την Ε.Ε. για να το μετατρέψει ένα ένα εγκαταλελειμμένο palazzo σε πολυτελές τουριστικό κατάλυμα. Με αίθριο, πισίνα στην ταράτσα και άπλετη θέα στη θάλασσα, απευθύνεται σε « high society ». Απο Πρίγκιπες της Μέσης Ανατολής έως και αστέρια του Χόλιγουντ . Ανθρώπους που γενικώς θα περάσουν μια βολτάδα με το yacht τους να πιουν ενα καφέ βρε αδερφέ.



Μία ξεχωριστή στιγμή στην Μάλτα είναι μια βόλτα στο  Grand Harbour με μια βάρκα σε σχήμα γόνδολας ,θυμίζει κάτι απο Βενετία  . Από μακριά φαίνεται πραγματικά πολύ πυκνοκατοικημένη η Βαλέτα . Τα κτίρια είναι ασφυκτικά κολλημένα το ένα με το άλλο. Και ενώ εξωτερικά είναι ομοιόμορφα και λιτά, το εσωτερικό τους θαμπώνει και το πιο αχόρταγο μάτι.Μην ξεχνάτε ότι τα ιστορικά κτίρια της Μάλτας κρύβουν εντός το μεγαλείο τους.

  Υπάρχουν πάνω από 200 νησιά στη Μεσόγειο, αλλά το 90% των τουριστών επισκέπτεται μόλις το 10% απ' αυτά! Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει και η Μάλτα, νότια της Σικελίας και βορειοανατολικά της Τυνησίας. Έχει απόκρημνη ακτογραμμή, παραλίες, μεγάλη ιστορία και είναι μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης ! Σου κεντρίσαμε το ενδιαφέρον να γνωρίσεις τη Μάλτα;

1. Στη Μάλτα βρίσκεται η «Σπηλιά της Καλυψώς», που πιστεύουν ότι είναι αυτή που αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Η σπηλιά από μόνη της δεν λέει τίποτα, έχει όμως εξαιρετική θέα προς την κοντινή παραλία.

2. Η Μάλτα αποτελείται από εφτά νησιά, εκ των οποίων τα τρία κατοικούνται: το Γκόζο, το Κομίνο και η Μάλτα.

3. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα μαλτέζικα (που ακούγονται σαν αραβικά).

4. Η Βικτώρια, πρωτεύουσα του Γκόζο, είναι επίσης γνωστή και ως Ραμπάτ. Εδώ θα δεις τη διάσημη μεσαιωνική καστροπολιτεία της Σιταντέλα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

5. Στη Μδίνα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μάλτας, επιτρέπονται μόνο τα αυτοκίνητα των κατοίκων.


6. Ο καλός καιρός (για παραλία) μπορεί να κρατήσει μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

7. Η υπόγεια νεκρόπολη Χαλ Σαφλιένι είναι από το το 2500 π.Χ.

8. Οι κάτοικοι της Μάλτας οδηγούν από αριστερά.


9. Το Κομίνο, το μικρότερο από τα νησιά, είναι σχεδόν ακατοίκητο – εκτός από ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί εκεί- και δεν έχει αυτοκίνητα. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού είναι η Γαλάζια Λίμνη.


10. Η Μάλτα έγινε ανεξάρτητη το 1964, μέχρι τότε ήταν κομμάτι της Βρετανίας.

11. Υπάρχουν πολλά βυθισμένα πλοία από την εποχή του Β' Παγκοσμίου πολέμου κατά μήκος της ακτογραμμής.


12. Η Βαλέτα, η σημερινή πρωτεύουσα της Μάλτας, είναι μια από τις πιο πυκνοδομημένες ιστορικές περιοχές στον κόσμο, σύμφωνα με την Unesco.

13. Μια από τις «τρεις πόλεις», η Βιτοριόζα (επίσης γνωστή ως Μπιργκού) υπέστη ζημιές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο – κατάφερε να τη γλυτώσει το Φρούριο του Αγίου Αγγέλου, που χτίστηκε το 870.

14. Είναι ο παράδεισος του περιπατητή, με πολλές διαδρομές για τους επισκέπτες κατά μήκος των ακτογραμμών της Μάλτας και του Γκόζο.

15. Το παλάτι Βερντάλα του 16ου αιώνα, είναι τώρα η επίσημη καλοκαιρινή Προεδρική κατοικία. Είναι κλειστό για το κοινό στη διάρκεια του χορού του αυγουστιάτικου Φεγγαριού, στις 3 Αυγούστου,

16. Η Μάλτα ήταν η 48η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών το 2013.

17. Η Σαν Μπλας είναι μια κόκκινη αμμουδερή παραλία στη βορειανατολική ακτή του Γκότζο.


18. Το Τιέκα Τζέρκα, ο ασβεστόλιθος σε σχήμα αψίδας στην θάλασσα του Γκότζο, είναι αγαπημένος τόπος για τους δύτες.

19. Ο καλύτερα διατηρημένος ναός από ασβεστόλιθο στη Μάλτα είναι 5.000 ετών και λέγεται Χαγκάρ Κιμ. 

20. Αν θες να ζήσεις στη Μάλτα, μπορείς να αγοράσεις την υπηκοότητά σου έναντι 1,1 εκατομμυρίου ευρώ και με την προϋπόθεση ότι θα επενδύσεις στο νησί!






«Προσκύνημα» στον Καραβάτζιο

Η αλλιώς ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη. Μπροστά σε ένα τεράστιο ταμπλό βλέπετε τον «Αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή», το αριστούργημα του Caravaggio. «Ηταν από τους πρώτους ζωγράφους που έφερε τον Θεό στα ανθρώπινα μέτρα, αλλά, δυστυχώς γι’ αυτόν, οι σύγχρονοί του θεωρούσαν ότι καταστρέφει τη ζωγραφική».Σε αυτό το σημείο πρέπει να γνωρίζετε ότι κάτω από τα πόδια σας βρίσκονται θαμμένοι 370 Ιωαννίτες Ιππότες των οποίων η ζωή  ήταν γεμάτη όρκους πίστης, φτώχειας και περίθαλψης. Michelangelo Merisi da Caravaggio-  Ιταλός ζωγράφος  - το έργο του ανήκει χρονικά στα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα . Αν και οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες, σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών. Το νατουραλιστικό ύφος του και η ανάδειξη της ανθρώπινης φύσης των αποστόλων και των μαρτύρων στα έργα του θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν την Αντιμεταρύθμιση. Με την τεχνική του κιαροσκούρο κατάφερε να ενισχύσει το δραματικό στοιχείο και το μυστηριακό χαρακτήρα της πίστης, ενώ συνολικά η επαναστατική τεχνική των δραματικών φωτοσκιάσεων του τενεμπρισμού σφράγισε την Μπαροκ σχολή της ζωγραφικής.


Πως πάμε
H Air Malta  συνδέει απευθείας την Αθήνα με το αεροδρόμιο Luqa της Μάλτας (διάρκεια πτήσης: 1 ώρα και 35 λεπτά), με κάποιες πτήσεις την εβδομάδα. Οι εταιρείες Aegean  και Alitalia πετούν μέσω Ρώμης για Μάλτα -προσέξτε όμως το κενό ανάμεσα στις πτήσεις γιατί μπορεί να είναι αρκετές ώρες. Εναλλακτικά απο Μάρτιο του 2016 η Ryanair ξεκινά δρομολόγια απευθείας Αθήνα-Μάλτα σε πολύ χαμηλό κόστος .
Διαμονή
Oι επιλογές είναι απεριόριστες, υπάρχουν καταλύματα για κάθε γούστο και βαλάντιο και, με λίγο ψάξιμο, θα βρείτε εύκολα αυτό που σας ταιριάζει.
British Hotel είναι ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της Βαλέτας και φημίζεται για το σέρβις του και τον οικογενειακό του χαρακτήρα .
Comino Hotel and Bungalows ξεχωρίζει, γιατί είναι το μοναδικό ξενοδοχείο του ομώνυμου μικροσκοπικού νησιού.
Hotel Juliani  ειδικεύεται στην ασιατική κουζίνα και απέχει μόλις 10 λεπτά από την παραλία Balluta Bay.
Hilton Malta 
Σε περίπτωση που αναζητάτε περισσότερη άνεση, υπάρχει το πεντάστερο Hilton Malta να σας προσφέρει όλες τις ανέσεις .
Μετακίνηση
Αν μπορείτε να οδηγήσετε όπως οι Aγγλοι, με το τιμόνι στα δεξιά, συμφέρει να νοικιάσετε (www.rentalcars.com), αλλιώς χρησιμοποιήστε τη συγκοινωνία (www.arriva.com.mt), όμως προσέξτε στις απομακρυσμένες περιοχές γιατί τα λεωφορεία συχνά δεν περνούν τις σωστές ώρες. Για να πάτε στα νησιά Gozo και Comino, επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καΐκια που εκτελούν τακτικά δρομολόγια, τουλάχιστον την τουριστική περίοδο.
Φαγητό
Οι ψαράδες προμηθεύουν καθημερινά τα εστιατόρια με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όμως καλού κακού, πριν παραγγείλετε, επιβεβαιώστε το. Δοκιμάστε αστακό, γαρίδες, καβούρια, χταπόδι, καλαμάρι (αποφύγετε τους γόνους, που ψαρεύονται παράνομα), συναγρίδα, λαβράκι και την τοπική «ψαρόπιτα» (lampuki pie) μαγειρεμένη με χόρτα. Δεν υπάρχει εστιατόριο που να μη σερβίρει aljotta (ψαρόσουπα), αν όμως θέλετε να γευτείτε μια εξαιρετική κρεμώδη κολοκυθόσουπα, κλείστε τραπέζι στο Tartarun . Για κουνέλι μαριναρισμένο σε σκόρδο και κόκκινο κρασί πηγαίνετε στο Nenu-The Artisan Baker . 
H τσαγερί Fontanella  προσφέρει τσάι και πουτίγκα, ενώ αξίζει μια επίσκεψη και στο φούρνο Roger’s Bakery για να δοκιμάσετε pastizzi (πίτες με τυρί ή λαχανικά). Οι μερίδες στη Μάλτα είναι συχνά διπλάσιες από το κανονικό, γι’ αυτό μην παραγγέλνετε πολλά. Αν σας αρέσει μια ελαφριά γεύση μπαχαρικών στον καφέ σας, παραγγείλτε ντόπιο καφέ.
Κρασί

Σε ένα σύγχρονο οικογενειακό οινοποιείο δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου, στο Zejtun, μπορείτε να αγοράσετε κρασί μαλτέζικης παραγωγής (τέσσερις ποικιλίες λευκού και κόκκινου, πληροφορίες-κρατήσεις info@sanniklaw.com ). 
Αν ψάχνετε wine-bars, θα βρείτε εύκολα. Tο Il-Form ανήκει σε έναν Αυστριακό καλλιτέχνη, ο οποίος σερβίρει καλό κρασί και χρησιμοποιεί το χώρο και ως γκαλερί .
Βράδυ

Ολη η βραδινή ζωή συγκεντρώνεται στις περιοχές Paceville, St Julian’s και Sliema, όπου βρίσκονται τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα κλαμπ και τα καζίνο.
Σπορ

Τόσο οι αρχάριοι όσο και οι προχωρημένοι δύτες βουτήξτε στα καθαρά και ασφαλή νερά του μαλτέζικου αρχιπελάγους - πληροφορίες στα Aquatica Malta’s Dive Centre (www.scubadivingmalta.com ).
Maltaqua (Mosta Road, St Paul's Bay, www.maltaqua.com) και σε πολλά άλλα κέντρα καταδύσεων. Επειδή ο καιρός είναι συνήθως καλός και οι αποστάσεις κοντινές, η Μάλτα ενδείκνυται για πεζοπορία. Δοκιμάστε τις παραδοσιακές διαδρομές Delimara, St Lucian, Zejtun και Marsaxlokk, στο νότιο κομμάτι της χώρας (πληροφορίες σε κεντρικά σημεία στο λιμάνι του Marsaxlokk ).
Οδηγός Διακοπών
Αν ψάχνετε βιβλία για τη Μάλτα με ιστορικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον, ρίξτε μια ματιά στο site του εκδοτικού οίκου Miranda Books ( www.mirandabooks.com ), που επιμελείται ενδιαφέρουσες και καλοτυπωμένες εκδόσεις.


TIPS
Κρυμμένο κάπου στη Μάλτα υπάρχει ένα μέρος που ίσως κάποιοι από εσάς να μη γνωρίζετε ότι βρίσκεται στον "πραγματικό κόσμο"... Πρόκειται για το χωριό του Ποπάυ, ήρωα των παιδικών χρόνων πολλών από εμάς.


Το Sweethaven Village αποτελεί έναν ενδιαφέροντα τόπο διακοπών για οικογένειες και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Μάλτας. 
Πρόκειται, στην ουσία, για έναπάρκο διασκέδασης εμπνευσμένο από το "διάσημο" χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.

Πώς δημιουργήθηκε, όμως, αυτό το χωριό στη Μάλτα; Στην ουσία, πρόκειται για τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από την Paramount Pictures και την Walt Disney Production για τα γυρίσματα της ταινίας Popeye (1980) με πρωταγωνιστή τονRobin Williams, που βασίστηκε στο γνωστό κόμικ. Για να χτιστούν, μάλιστα, τα ξύλινα σπίτιαγια τις ανάγκες της ταινίας μεταφέρθηκε ξυλεία από την Ολλανδία και τον Καναδά, καθώς η Μάλτα δε διαθέτει δάση.
Το Sweethaven είναι ένα πραγματικό "θεματικό πάρκο" για τους φίλους του Ποπάυ. Εκεί θα βρείτε όλους τους ήρωες του αγαπημένου κόμικ, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα σπίτια και να πάρετε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες.

Καλό σας ταξίδι !!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου